torstai 13. kesäkuuta 2013

Pihapostaus vol 2

Mä en ois ikinä voinut uskoa että oma piha tekee mut näin iloiseksi ja onnelliseksi. Parvekkeella sain kaikki rehut tapettua eikä se ole sama asia siellä pienessä sopissa niitä kasveja kasvattaa kuin ihan taivasalla, omassa pihassa, omin käsin hoidettuna ja joitain istutettuna.. Kävin heti herättyäni pihalla kohnaamassa katselemassa, että joko nurmikko on tuuhea ja omenat kypsiä. No ei ihan vielä, mutta ei kaukana olla. ;)


Terassin yllä olevan omenapuut omenanraakileet kasvaa ihan huimaa vauhtia. 1,5 viikkoa sitten kukat lähtivät ja nyt nuo pikkuomput on jo reilun peukalonpään kokoisia. Ja niitä on muuten paljon.. Inhottaa sanoa, mutta liki toivon edes osan tipahtavan matkan varrella koska muuten ollaan syksyllä pahassa pulassa! :D Valkea kuulas näyttää tällä hetkellä siltä, että antaa eniten satoa. Siellä on monia satoja ompunalkuja! Toki pihan kaikista seitsemästä puusta yhteensä riittää omenaa meidän ja varmasti koko suvun ja tuttavapiirinkin tarpeisiin. Oi tervetuloa omenapiirakat, hillot, mehut, höysteet jnejnejne!!


Tomaatteja on tulossa tällä hetkellä noin 30-40kpl ja kukkia puskee jatkuvasti lisää. Olen lannoittanut aika rankalla kädellä tuota puskaa. Lajike on Red robin. Omaan silmään tuo etummainen tomaatti näyttää jo tuottavan lykopeenia jonkin verran. Kohta saadaan ekat maistiaiset. Tulisi vaan ne lämpimät ilmat takaisin, niin saataisiin makeat tomaatit. 


Punaherukat odottaa punastumistaan. Tätä ei kyllä tänä vuonna tule hirveitä määriä, sillä luulen pensaiden kärsineen kuivuudesta raakileiden kehitysvaiheessa. Tämän päättelin siitä kun liki kaikista tertuista on uloimmat marjat tippuneet kehitysvaiheessa pois. Mutta toisaalta eipä haittaa, ei ole kyllä suosikkimarjoja tämä. Etenkin kun pakastin on ennestään piukassa punaherukkamehua. 


Mansikkaa meillä on siellä, täällä ja tuolla. Ilmeisesti ihan luonnon omaa tuotosta. Saas nähdä saadaanko näistä mitään satoa. Jos edes lapset saisi maistiaiset. Onneksi näitä saa torilta halvalla parin viikon päästä! :D


Nurmikko on paikoitellen jo tosi tuuhea. Kylvöttiin lisää nurtsia kohtiin, joissa se ei vaan alkanut itämään kastelusta huolimatta. Tuossa oli niin kuiva kausi juuri kylvöaikaan, ettei ole ihmetytä itämättömyys.


Tästäpä en ole tainnut aiemmin mainita mitään. Sain ihan mahtavan raparperinalun sukulaiselta ja käänsin sitä varten noin neliön verran maata kompostimme vierestä, lannoitin ja istutin alun sinne. Möhlin istutuksen vahingossa kiskaisemalla alusta kaikki kasvusilmut pois (yritin kiskaista vain isoimman ja lähti sitten kaikki) ja pelkäsin ettei raparperi lähde enää kasvamaan mutta tänään aamulla käännetyn maan keskellä odotti aivan ihana yllätys. Satoa tästä ei saa vielä tänävuonna, tuskin ensi vuonnakaan kummoista, mutta auta armias sitten tulevina vuosina! Ja on muuten mahtava raparperilajike, varret ovat semmoisia parhaimmillaan ranteen paksuisia eikä todellakaan puisia!! Tervetuloa raparperipiirakat, kiisselit, hillot jnejnejne!! :D


Raparperivauvani. <3


Yrtit. Basilika kukoistaa, oikein nauttii tästä kasvupaikasta. Osa lehdistä on puolenkämmenen kokoisia. Ruohosipulia saa käyttää urakalla, sekin tuntuu viihtyvän. Timjami lähtenyt vasta nyt (!) kasvamaan, kun bongasin sen juurilta pienenpieniä kirvoja. Mäntysuopaliuoshoidon jälkeen pieni lempiyrttini on lähtenyt kasvamaan. Toivotaan mahtavaa satoa loppukesään.


Samettikukat saivat vierelleen neilikat ja äidiltäni saadun jonkun mikälie kasvin johon tulee keltaiset kukat. Samettikukat viihtyvät tässä myös paremmin kuin hyvin, ovat ihan mahtavan tuuheita ja tekevät kukkaa kukan perään. En tiedä missä roolissa antelias lannoitekäteni on tässä asiassa. ;)


Lisää ihanaa neilikkaa.


Mustasilmäsusannan ostin kiipeämään aitaa pitkin. 


Kukoistava hortensia. Näitä haluaisin lisää, ovat niin nättejä!

Tässäpä tämä pihapostaus, jopas tuli paljon kuvia. :)






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti